Jak vybrat správnou velikost jídelního stolu?

Když si představíme ideální jídelní stůl, pravděpodobně si vybavíme obraz útulné rodinné večeře, kde se pohodlně sedí a konverzuje s rodinou a přáteli. Ale co je třeba brát v úvahu při výběru jídelního stolu, aby byl nejen esteticky příjemný, ale také ergonomicky správný pro naše tělo? Správné rozměry jídelního stolu jsou tím klíčovým faktorem. 

Výška jídelního stolu

Správná výška stolu je jedním z nejdůležitějších aspektů ergonomie jídelních stolů. Pokud je stůl příliš vysoký nebo příliš nízký, může to způsobit nepohodlí a nepříjemnosti během jídla. Ideální výška jídelního stolu by měla umožňovat sedět pohodlně a uvolněně se zkříženýma nohama a zároveň umožňovat ruce položit na stůl s přirozeným sklonem ramen. Standardní výška jídelního stolu je 75 cm, v této výšce naleznete všechny stoly v naší nabídce. Pokud byste si však přáli výšku upravit, není problém se domluvit individuálně při Vaší objednávce. 

Velikost jídelního stolu

Kromě výšky je také důležité zvážit velikost jídelního stolu, zejména délku a šířku. Velikost stolu by měla být dostatečná k umožnění pohodlného usazení všem hostům u stolu, aniž by se cítili stísněně. Standardní šířka jídelního stolu se pohybuje mezi 90 až 100 cm, zatímco délka jídelního stolu se odvíjí od počtu osob u stolu a velikosti místnosti, v které stůl bude umístěn. Doporučuje se ponechat minimálně 90 cm prostoru na každou stranu stolu, aby se zajišťovala pohodlný pohyb kolem stolu. Pro jednu osobu je obvykle doporučována šířka místa u stolu mezi 60 až 80 cm. Tato šířka poskytuje dostatek prostoru pro jednoho člověka se pohybovat během jídla a zároveň umožňuje komfortní rozložení talíře, příboru a sklenice na stole. 

Pro Váš správný výběr velikosti využijte přiložený obrázek níže, ve kterém jsou názorně zobrazeny možnosti posezení u jednotlivých velikostí stolů.

 

Tvar jídelního stolu

Tvar jídelního stolu je dalším aspektem, který ovlivňuje jeho ergonomii. Nejběžnější tvary jídelních stolů jsou obdélníkové a kulaté.

Obdélníkový stůl je nejběžnější tvar jídelního stolu a poskytuje dostatek místa pro více osob. Má rovné hrany a umožňuje jednoduché usazení a pohyb kolem stolu. Při výběru obdélníkového stolu je důležité zvážit délku, šířku a výšku stolu, jak již bylo zmíněno výše.

Kulatý stůl má zaoblené hrany a je ideální pro menší místnosti, protože nepotřebuje tolik prostoru jako obdélníkový stůl. Kulatý stůl také umožňuje pohodlnou komunikaci a kontakt mezi všemi hosty u stolu.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz